5 Perkara yang Perlu Di Buat Dalam BISNES

5 Perkara yang Perlu Di Buat Dalam BISNES

Ada yang datang ke USWAH untuk dapat idea, nasihat dan kata-kata semangat kata mereka.
Apalah sangat newbie macam saya yang masih merangkak dan bertongkat nak kasi 😂
Tapi rugi tak memberi.. sebab pahala free
Di bawah ialah nasihat saya sebab saya dah agak-agak terhantuk😂

So…nombor:

1) BINA BRANDING dari awal bisnes..

 Brand tak semestinya untuk bisnes fesyen..
You yourself can be the brand…

“Personal branding”.

Apa yang kita nak orang kenali kita?
Kalau saya tanya.. Rata2 mungkin tak kenal pun saya Owner uswah😂
Failed.. Tak mula dari awal? takpe.. Better late than never.

 

2) BINA DATABASE biar pun takde web..

Apa sahaja channel bisnes yang anda guna, sentiasa tamakkan database pelanggan..
“Kutip” sebanyak mana yang boleh. Pelanggan yang dah Close deal mahupun yang “back out” … Kutip jer..*

 

3) Buat at least TIGA platform SOCIALMEDIA Online ni dari awal.

Blog, Instagram dan Facebook. Boleh guna platform lain. Pastikan fokus dan Istiqamah.
Kami start dengan Facebook je awal2😑
Susun jadual & content supaya akaun tak jadi “tanah kubur”
Apa yang penting ialah konsisten.

 

4) Build proper REKOD KOS dan semua benda yang melibatkan aliran wang keluar masuk.
Dari awal lagi.. Bila dah halfway ..jenuh 😌
Start early 👍

 

5) Bina VISI dan MISI BISNES, kongsi kan bersama family, dan Team 👍

Dengan ada visi & misi, gerak kerja lebih terarah dan fokus 💪
Cukup la kot 5 dulu.. Banyak lagi 😂
Kita share slow2 ya.. 

Ada yang dah nak start bisnes?

 

-posted on FB by Puan Nur Ilanah, 6 November 2015

*penting juga kumpul email untuk disimpan sebagai database.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *